نشانی مجله: تهران، خیابان ولیعصر، ابتدای بزرگراه نیایش، بیمارستان قلب شهید رجایی- ساختمان انجمن های علمی، طبقه دوم، انجمن علمی پرستاری قلب و عروق ایران
دانشکده طب ایرانی، دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد، یزد، ایران ، saeed7md@gmail.com
چکیده: (12529 مشاهده)
خلاصه هدف. این مطالعه مروری با هدف بررسی اثرات درمانی زعفران بر بیماریهای قلبی عروقی از نقطه نظر طب ایرانی و طب نوین انجام شد. زمینه. بیماریهای قلبی عروقی در حال حاضر تقریبا نیمی از بیماریهای غیر مسری را تشکیل میدهند و عامل مرگ 3/17 میلیون نفر در سال هستند. زعفران یکی از گیاهان دارویی است که در طب ایرانی برای درمان بیماریهای قلبی کاربرد دارد. زعفران بخش قابل استفاده یک گیاه پایا و از تیره زنبق است. در واقع، ناحیه انتهایی خامه و کلاله این گیاه را زعفران گویند. روش کار. در این مطالعه مروری، کتب مرجع طب سنتی ایرانی از جمله کتاب مخزن الادویه، خلاصه الحکمه، ذخیره خوارزمشاهی، قرابادین کبیر، تفریح القلوب، ریاض الادویه، الابنیه عن حقایق الادویه و اکسیر اعظم بررسی شدند. همچنین، جستجو در پایگاههای دادهای Google Scholar، Web of Science، Scopus، ScienceDirect، Magiran، SID، و PubMed با استفاده از کلیدواژههای زعفران، بیماری قلبیعروقی، بیماری قلبی، خواص درمانی زعفران و معادل انگلیسی آنها انجام شد. در مجموع، 58 منبع یافت شد و تعداد 37 منبع وارد مطالعه شد و متون آنها بطور کامل، مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها. زعفران درطب سنتی ایران قابض و محلّل و منضج و گشاینده گرفتگی های کبد و عروق است، در قوت دادن گوهر روح و شاد کردن و تقویت قلب بسیار مفید است و سبب بهتر رسانیدن اثر داروهای قلبی به قلب میشود و طبیعت آن گرم و خشک است. این مطالعه نشان داد که زعفران علاوه بر خواص ضد اسپاسم، خلط آور،کمک کننده به هضم، ضد التهاب، ضد افسردگی، آرامشبخش، ضد نفخ، معرق، محرک معده، ضدتشنج، تقویت حافظه، قاعده آور و تقویتکننده میل جنسی؛ برای سیستم قلبیعروقی نیز دارای اثرات محافظتی در بیماریهای ایسکمیک قلب، کاهنده تری گلیسیرید و کلسترول، آنتی آریتمیک، کاهنده فشار خون، شل کننده ماهیچه های صاف عروق و مهارکننده تجمع پلاکتی است. همچنین، زعفران میتواند به عنوان یک داروی پیشگیرانه جدید برای بیماریهای ایسکمیک قلبی معرفی شود. نتیجه گیری. در طب ایرانی و طب مدرن، اثرات مثبت متعددی برای زعفران برشمردهاند و به صورت ویژه به اثرات این ماده در بیماریهای قلبی عروقی اشاره شده است.
Kalantari Meybodi M S. The effects of Crocus sativus (Saffron) on cardiovascular diseases from Iranian traditional medicine to modern phytotherapy. پرستاری قلب و عروق 2018; 6 (4) :70-77 URL: http://journal.icns.org.ir/article-1-529-fa.html
کلانتری میبدی محمدسعید. بررسی تاثیر درمانی زعفران بر بیماریهای قلبیعروقی از دیدگاه طب ایرانی تا طب نوین. نشریه پرستاری قلب و عروق. 1396; 6 (4) :70-77